Nem a Messiás (Csak egy nagyon haszontalan fiú)

„Eric Idle (Monty Python) Tony Award díjas Broadway musicalje a Spamalot (Gyalog galopp) hatalmas sikere után bejelentette, hogy megbízást kapott a Brian élete című film hasonló feldolgozására a torontói Luminato fesztiváltól. A darab megírásába Eric Idle bevonta korábbi szerzőtársát John Du Prez-t, akivel a Spamalot musicalen is együtt dolgoztak. A művet végül “Not the Messiah” címmel mutatták be 2007. júniusában a fesztiválon.

Két évvel később, 2009. október 23-án ezzel a darabbal ünnepelte a Monty Python társulat a 40. születésnapját a londoni Royal Albert Hall-ban a BBC Szimfonikus Zenekar és Kórus, neves opera szólisták valamint John Cleese kivételével az összes, még élő Monty Python tag (Eric Idle, Michael Palin, Terry Jones and Terry Gilliam) közreműködésével, telt ház előtt hatalmas sikerrel. Az előadás anyaga DVD-n is kiadásra került.

A “Nem a Mesiás” egy humoros oratórium, ami a “Brian” élete” Monty Python remekműnek a feldolgozása, egyfajta paródiája Handl Messiás című szerzeményének. Zenei stílusok között ugrál, műfaját tekintve Idle “baroque ‘n’ roll”-ként definiálja. Gyakorlatilag egy “pastiche”, amelyre jellemző, hogy egymástól eltérő zenei műfajok, elemek keverednek a műben parodisztikus céllal. Így fér meg teljes egységben egymás mellett a velszi himnusz, a country, doo-wop, hip hop, a görög kórus és Bob Dylan.”

A Monty Python 46. születésnapja alkalmából 2015-ben az előadás végre Magyarországon is bemutatkozik, egy szimfonikus zenakar,  nagy létszámú kórus, neves szólisták és különleges vendégek közreműködésével.

 Szövegkönyv és dalszöveg: ERIC IDLE
Zene: JOHN DU PREZ és ERIC IDLE
Eredeti forgatókönyv: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin  

Fordította: Bottka Sándor Mátyás

Szereplők:
Judith:  Heiter Melinda – szoprán  (Magyar Állami Operaház)
Mandy Cohen: Janza Kata – mezzoszoprán (Budapesti Operettszínház)
Brian Cohen: Homonnay Zsolt – tenor (Budapesti Operettszínház)
Stan/Loretta, Ben: Hajdú Steve – bariton (Madách Színház)
Reg, Fikusz Kukisz: Pintér Dömötör – basszus (Magyar Nemzeti Énekkar)

Továbbá:
Galla Miklós
különleges vendég: Eric Idle (Monty Python)

Zenekar: Budafoki Dohnányi Zenekar, vezényel: Hollerung Gábor
Kórus: Budapesti Akadémiai Kórustársaság.

Fény és látványtervező: Madarász János (Madár)
Rendező: Szomor György
Producer: László Sándor

Ha szeretnél elsőként, folyamatosan értesülni a produkcióval kapcsolatos hírekről, kulisszatitkokról és pluszban jegyet nyerni valamelyik előadásra, csatlakozz az előadás Facebook oldalához: www.facebook.com/nemamessias

www.nemamessias.hu

Az előadásra lehetőség van különleges plusz szolgáltatásokat is tartalmazó Prémium Exkluzív jegyek váltására. További részletek ezen a linken.   

A NEM A MESSIÁS előadás bemutatása a Theatrical Rights Worldwide különleges engedélye alapján történik (Theatrical Rights Worldwide, 1359 Broadway, Suite 914, New York, NY 10018, www.theatricalrights.com).