KROSNY

Ireneusz Krosny 1968-ban született Lengyelországban. 1982 és 1992 között három amatőr pantomim csapat tagja volt, melyek közül a legfontosabb, a Scena Pantomimy KUL alapítója és vezetője. 1992-ben elkezdte professzionális szóló produkcióját, melyet „One Mime Theatre” címmel mutatott be a közönség számára. Az 1995/96-os színházi szezon alatt, Ireneusz Krosny három színvonalas komédia műfajában rendezett fesztiválon vett részt Lengyelországban. Mindegyik fesztiválon kitűnő eredményeket ért el, háromszor nyerte el a Grand Pix nagydíjat. Ezen sikerek számos kaput megnyitottak a művész előtt, feltűnt a TV képernyőkön is, sikeresen bemutatva saját programjait.

A következő év első előadásán a Kataryniarze nevű fesztiválon ismét bezsebelte a nagydíjat. Ez az év volt nemzetközi karrierjének indulópontja. Európában, Észak Amerikában és Ázsiában is bemutatta műsorát. Az Egyesül Államokban a Chicago Reader magas presztízsű magazin őt jutalmazta a Critic’s Choice díjjal. Meghívott előadóként mutatkozott be a Dél Koreában megrendezett Chuchon International Mime Fesztiválon, amely Ázsia leghíresebb pantomim fesztiválja. Ezen felül olyan neves pantomim fesztiválokon mutatta be igényes műsorát, mint a német Lachmesse, a szlovák Kaukliar, a svéd Bodylanguage Festival és Stockholm Comedy Festival, a brit Fringe, a svájci Montreux, a kínai Meet in Beijing és a spanyol Ingenio Comedy Festival.

Ireneusz Krosny kétségtelenül a leghíresebb lengyel pantomim művész. Művészetének tisztaságát és eredetiségét könnyen a szívébe zárja akár a lengyel akár a nemzetközi közönség. Ireneusz Krosny egészen egyedi szemüvegen keresztül vizsgálja a pantomimet, így játékának ereje két forrásból ered.

Sikerének első titka a kivételes kreativitása. Előadásaiban saját technikájával dolgozta ki pantomimjátékát, melyben az aktuális társadalmi helyzet is bemutatásra kerül, mellyel a nézők könnyen azonosulni tudnak. Előadásaiban azonban az abszurd és elvont elemeket sem kerüli el, melyekkel meghökkent és fontos üzenetet közöl a nézőkkel.

A második titok Krosny egyedi stílusa. Kifejlesztette saját pantomim technikáját, úgy, hogy minden mozdulata és megnyilvánulása tökéletesen érthető a színpadon.

Az általa közvetített lazaság azt az érzést kelti a nézőben, hogy a pantomim könnyű. Nem használ sminket, nem a megszokott fehér arc tekint vissza a nézőre, így arcjátéka még inkább kiteljesedik.  Krosny mindig feketében áll a színpadra, mely tovább növeli letisztultságát. Amikor a Chicago Reader átadta Krosny számára a díjat, csak három szóval illették: „friss, vicces, ellenállhatatlan”

Jegyek már kaphatóak online és a jegyértékesítési pontokon!