Csík zenekar

25 éves napjaink egyik legnépszerűbb népzenei formációja a kecskeméti Csík zenekar, akik nemcsak a szorosan vett népzenei műfajban az egyik legkedveltebb zenekar Magyarországon, de ismertségük, népszerűségük vetekszik a populáris műfajok képviselőivel is.

A kezdetben főleg autentikus paraszti muzsikát játszó, és inkább csak táncházi körökben ismert zenekar lépésről lépésre stílusteremtővé vált, és olyan népszerűségre tett szert, amely példátlan a műfajában. Bebizonyította, hogy a népzene azoknak a városi fiataloknak a szívét is összeszoríthatja, akik legfeljebb könyvekből ismerik a paraszti kultúrát, hiszen az ő „népzenéjük” már a popzene. Ezeknek a kultúráknak az átjárhatóbbá tétele, más szóval, a népzene „nyelvújítása” révén jutott a Csík Zenekar a csúcsra – anélkül hogy a népzenei hagyományban való elmélyültségéből jottányit is engedett volna. A Csík Zenekar pontosan tudja, mire kötelezi huszonöt éves útja, és annak ünnepe. Nem tér el attól, hogy úgy játsszon paraszti muzsikát, ahogy azt a legnagyobb adatközlőktől tanulta. És fenntartja a jogát arra, hogy ezt a hagyomány aktualizálja, hogy más stílusokba oltsa, ahogy azt a maga korában Bartók Béla is tette.

A székesfehérvári koncert vendége: Lovasi András, a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag együttesek alapító frontembere.