Ennio Marchetto, a szórakoztatás géniusza 2017 tavaszán Budapestre látogat!

 

„Vitathatatlanul elragadó egy időben, egy testben Kanye West és Beyonce játékát nézni… papírkarakterei mögött Ennio egyszerre „szívtelen és egyedülálló” művész.”

New York Times

Ennio 1960-ban született a gyönyörű Velence városában, Carlo Goldoni közvetlen szomszédságában. A családi hagyományt tovább örökítve, szülei kávégép-karbantartóként képzelték el jövőjét, ellenben Ennionak más tervei voltak.

Gyermekkora Disney meséin felnőve, Pina Bausch modern koreográfiáin edződve, valamint a Velencei Karnevál meghatározó figurái által inspirálódva Ennio eleinte családját és barátait szórakoztatta előadásaival, majd Marilyn Monroe fehér papírkreáció ruháját megálmodva végül visszavonhatatlanul berobbant az olasz komédia köztudatába.
Az 1980-as évek elején extravagáns jelmezekkel és maszkokkal tűnt fel a Karneválon. Álma valóra vált, egyre nagyobb sikereket ért el, később pedig a velencei Entertaintment Fesztiválon első kabaréjával megnyerte a nívós Golden Lion Díjat, valamint vígjáték kategóriában bezsebelte a Golden Mosquito címet is.

Később összehozta a sors Sosthen Hennekammal, a híres divat- és jelmeztervezővel, ebből a találkozásból született meg az egy órás műsor, valamint a méltán híres papírkarakterek. Egy évvel később a neves londoni producer, Glynis Henderson meghívta Enniot az Edinburgh Fesztiválra, ahol azonnal számos elismerést gyűjtött be. Élete felpezsdült, 1994-ben az Egyesült Királyság és más nyugati fesztiválok előadásait követve a Laurence Olivier Díjátadó keretein belül övé lett a legjobb előadás. Még ebben az évben a Granada Televízió, „Ünnepeljétek a papír Marilynt” címmel dokumentumfilmet forgatott az életéről és a karrierjéről.

Röviddel ezután olyan hírességekkel állt színpadra az európai MTV Music Awards berlini díjátadóján, akiket ő maga is imitált, mint például Prince, George Michael és Bjork. A BBC által közvetített Royal Variety Show keretein belül a Spice Girlsszel és Brian Adamsszel adott közös koncertet Károly herceg tiszteletére. A Brodwayn töltött pályafutása alatt 1999-ben jelölték a Drama Desk Awardon is. 2001 nyarán közreműködött Elton John „White Tie and Tiara Ball” koncertjén, amely később minden évben ismétlésre került Elton oxfordshire-i magánbirtokán. A sűrű turnék és vendégszereplések ellenére Ennio szívén viseli a segítségre szoruló emberek sorsát is, munkájával és előadásával folyamatosan támogatja a nagyra becsült bécsi Lifeball alapítványt.

Ennio Szingapúrtól kezdve Kínán és Dél-Afrikán keresztül Kolumbiáig több mint 70 országban mutatta be szenzációs előadását, amely kedvenc hírességeink és a különböző kultúrák karakterizált vonásait tárja elénk mulatságos „papírköntösbe” csomagolva. Hatalmas nemzetközi rajongótábort alakított ki a brit királyi család tagjaival és számos hírességgel kiegészülve.

Ennio folytatja világkörüli turnéját, amelynek során Budapestre is ellátogat, így mi is találkozhatunk elképesztő jelenségével és a rekeszizmokat edzésben tartó, észbontó műsorával.